Унгария твърдо застава зад България за влизането й в шенген. Ние

...
Унгария твърдо застава зад България за влизането й в шенген. Ние
Коментари Харесай

Унгария твърдо ни подкрепя за Шенген, чакаме членство през октомври

Унгария твърдо застава зад България за влизането й в шенген. Ние постоянно ще поддържаме това да не се ползва двоен стандарт. Няма да разгадаем субективни критерии да заместят обективните условия, които са вписани в договорите и България извършва. България би трябвало да стане член на Шенген и ние няма да позволим някой по политически или други аргументи да не поддържа това.

Това увери унгарският външен министър Петер Сиярто след среща с българския външен министър Николай Милков през днешния ден.

Този въпрос е доста значим за нас. Аз уверих нашия маджарски посетител, че България ще продължи да преследва с всички сили този приоритет през идната година. Ще работим по няколко посоки.

Първото е обвързвано с активността на Министерство на вътрешните работи - усилване на ресурсите за превъзмогване на казуса с незаконната миграция. То се прави в разнообразни сфери. На първо място става въпрос за физическата защита на границата ни с Турция.

През декември българският президент контракти по-голяма помощ от страна на Турция да не се позволяват мигранти до границата ни. Във вътрешността на България ще бъдат положени всички старания да бъдат разпознати и предотвратени прехвърлянията на мигранти към сръбската граница. На трето място - защита на границата със Сърбия по този начин, че да не се разреши на мигрантите, които са проникнали през първите две вериги да минат и третата, описа пък Милков.

По отношение на нашата дипломатическа активност, ще работим на първо място с Европейска комисия и нидерландската страна България да получи оценяващ отчет, който да бъде подготвен през юни или юли.

Той ще следва модела на отчетите по Механизма за съдействие и оценка и ще би трябвало да покаже това, което сме създали от 2019 година до момента, когато бе и последният отчет на България по механизма. Идеята е той да включва всичко, което те желаят и чакат да видят вътре, с цел да не се окаже по този начин, че този отчет не дава отговор на упованията им, акцентира Милков.

Освен това, този отчет ще разреши след неговото приемане от нидерландска страна, Хага да взе участие във верификационна задача - да ревизира в действителност по какъв начин се правят дейностите по границата, методите, по които се получават визи, юридическото съдействие с трети страни и други Ако се случи всичко това, ние чакаме 1 октомври като дата за участие в Шенген.

Тази дата не е съгласувана с сътрудниците ни, само че е реалистична и ние си я слагаме като цел. Ключов миг, от който зависи участието ни в Шенген, е да бъдат признати законите, които служебното държавно управление внесе в Народното събрание, с цел да не получим още веднъж отрицателна оценка, само че аз се надявам този сюжет да бъде избегнат, сподели още външният ни министър.

Това е първият министър на външните работи, който посещава страната ни при започване на годината. С Унгария ни свързват вековни връзки, само че върхът в нашите връзки е сега. Двете страни членуват в Европейски Съюз и НАТО, споделят общи политически цели и двата народа споделят общи полезности. На тази база градим нашите връзки и съдействие, акцентира Милков.

В рамките на диалога ни се съгласихме за доста неща - че би трябвало да продължим взаимоотношението си в границите на Европейски Съюз и НАТО, където основното е да реализираме консенсус по всички въпроси, които се разискват, продължи той.

Благодаря на министъра за неговата поддръжка и на страната му за българския шенгенски приоритет. Унгария ни поддържа доста мощно в тази наша цел, тъй като като външна граница на Шенген Унгария е наясно с какви провокации се срещаме ние. От наша страна аз изложих нашата пътна карта и цели за участие, уточни Милков. Очаква се и тази година двете ни страни а задминат 2 милиарда евро стокообмен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР